Pilot DUMMY TRIAL NLV 10-05-2008

De JPC van de NLV heeft ons verzocht het volgende te publiceren:


PRIMEUR

Geachte Voorjagers (-sters),

Er is een pilot (test) opgezet voor een "Dummy Trial" op 10 Mei 2008 in Groningen.

De JPC daagt u uit om u grenzen te verleggen.
Wij hebben een Working-Test georganiseerd voor B2 en A honden, volgens de FCI en IWT reglementen. Onderaan deze pagina staat vermeld waar u aan moet voldoen en wat de spelregels zijn. Zo kunt u ook lezen dat dit een geheel nieuwe wedstrijd vorm is, en niet in plaats van de bestaande workingtest.

Dus pak uw kans!!! Er is plaats voor 20 honden max.

Inschrijving gaat via het wedstrijdsecretariaat, aanmelden via ons inschrijfformulier (CD/WT). Kosten zijn € 25.00. Loting bepaalt de deelname, en deelnemers krijgen bericht waar ze zich moeten melden.

De JPC van de Nederlandse Labrador Vereniging wenst u veel plezier en succes met uw hond.


Dummy trial.
Op 10 mei gaat de eerste pilot van start. Het is een workingtest die bestaat uit minimaal vier proeven (kan vijf zijn).
De proeven bestaan uit markeerapporten (visueel en op schot), dirigeerapporten en verloren apporten.
Dit alles onder het keurende oog van vier keurmeesters die ervaring hebben in het keuren van dit soort proeven. Natuurlijk zitten er weer een aantal leuke angels in de proeven zoals hekken, sloten, greppels en heuvels. Daardoor wordt het ook spannend.

Waarom deze pilot (test)?
Om onze leden de gelegenheid te geven kennis te maken met een wedstrijdvorm die gekeurd wordt volgens een internationaal reglement FCI-IWT (2007). Zoals zij bijvoorbeeld worden gebruikt bij de IWT en bij workingtesten door alle Retrieverclubs in Europa.
Door deze wedstrijdvorm in Nederland te introduceren is de kans om in Europa een betere aansluiting te krijgen op het gebied van internationale wedstrijden groter en worden onze voorjagers beter voorbereid.

Komt dit in de plaats van onze bekende workingtests? Nee, zeker niet! Er komt een wedstrijdvorm bij.

Wat is nu het grootste verschil met onze ‘oude’ workingtests?

Tijdens de dummytrials waarbij gekeurd wordt volgens het Internationale Workingtest Reglement zijn een aantal zaken heel duidelijk gesteld.
Onderstaande fouten leiden bij een dummytrial tot een nul:

* Piepen (ook 1 klein piepje)
* Inspringen (ook dat halve metertje)
* Aan je hond zitten voor het moment van uitsturen (even de hond recht zetten)
* Uit de hand raken (niet meer naar de fluit of handgebaren luisteren)

In de richtlijnen voor Internationale Working Tests voor Retrievers kunt u alles nog eens tot in detail nalezen. Zie www.fci.be voor dit reglement.

Bovengenoemde zaken zijn heel duidelijk gesteld en zijn niet discutabel. Er wordt van de hond en voorjager verwacht dat de opdracht zo snel en effectief mogelijk wordt opgelost zonder dat er onnodig veel terrein wordt verstoord. Het is dus van belang om de hond in het valgebied te krijgen en te houden totdat het apport is gevonden.

‘Is dit wel iets voor mij en mijn hond?’ vraag je jezelf misschien nu af.
Het antwoord is ja, als uw hond niet piept, steady en gehoorzaam is en al in voldoende mate te dirigeren is, kan het tot een succes leiden waar je veel plezier aan kunt beleven. Je krijgt commentaar maar ook advies. Advies over hoe train ik mijn hond voor deze workingtesten.
Het aantal deelnemers is beperkt dus waag je kans (20 max.) en schrijf je in. Bij overinschrijving vindt deelname middels loting plaats.

De JPC van de Nederlandse Labrador Vereniging.