Trainingtips

Laten we voorop stellen dat ik hier géén trainingsprogramma wil beschrijven.
Er zijn voldoende boeken over dit onderwerp geschreven en er komen er nog maandelijks bij.
Wel wil ik hier een aantal zaken kwijt, die we in de loop der tijd als zeer waar of handig hebben ervaren en waar we niet zoveel over horen of lezen. Lees ze eens door, misschien heeft u er wat aan.

Heeft u zelf een tip die bij u in de praktijk goed heeft gewerkt, laat het ons dan eens weten.
Ook die kan hier een plaats krijgen. Commentaar is welkom.

Inhoud:
* Algemene trainingsrichtlijnen *

Gewoon wat punten die u kunnen helpen consistent en eerlijk tegenover de hond te trainen.

1) Wat best een moeilijke afweging is, is de vraag wanneer te corrigeren en wanneer te helpen.
Mijn uitgangspunt is: leer je hond lezen. Leer zijn bedoeling en inspanning om het goed te doen onderscheiden. Corrigeer geen hond die zijn best doet de opgave te volbrengen, maar met de verkeerde oplossing aan komt.
Help dan door afstanden te verkorten, nogmaals een markeer op te laten gooien etc.

Leer de lichaamstaal van je hond lezen. Likken, oogcontact vermijden, onrustig zijn bij het inzetten, allemaal tekenen van oplopende spanning bij de hond.
Honden leren het beste door succes, daarmee kweek je de goede gewoontes. Train er niet in wat je er later weer met veel moeite uit moet trainen.

2) Als u werkt aan onrustig gedrag van de hond bij het inzetten, maak dan de oefening zelf simpel. Je wilt niet op bijv. een markeer hoeven te corrigeren voor slordig werk bij de inzet, je wilt het inzetten verbeteren.

3) Ga niet dirigeren bij een markeer over korte afstanden, waarbij de hond over de valplaats heen schiet. Laat de helper de hond helpen.
Waarom? Ook weer, het doel van de oefening is een korte markeer goed uitvoeren. Je wilt niet in de problemen komen, door te dirigeren vlak bij de dummy, waarbij de hond ineens verwaaiing krijgt.

Doorschieten komt vaak door onzekerheid bij de markeer door de druk van de training, of door het verlangen eens flink te rennen.
Hieraan gaan bijsturen geeft nog meer druk op de hond, wat niet bijdraagt aan een goede uitvoering.
Het werkt vaak goed deze oefening een keer te herhalen. Vergeet niet de hond te belonen voor een goede uitvoering hierna.

4) Train een verre markeer op een terrein wat bij de start vrij simpel is. Je wilt deze oefening niet verstoren doordat de hond eerst door een moeilijke begroeiing heen moet. De afstand is nu aan de orde.

5) Zorg ervoor dat een markeerdummy voor de hond echt goed zichtbaar is.

6) Als een hond na twee correcties nog niet de juiste beslissing neemt, stop dan met druk uit te oefenen en vereenvoudig de oefening. De kans is groot dat de hond het niet begrijpt.
Verminder de druk door afstanden kleiner te maken. Geef overdreven duidelijke commando's, beloon de hond voor het opvolgen hiervan. Gooi een markeer nogmaals op. Allemaal manieren om de hond te helpen de oplossing te vinden.

7) Ga niet zeuren tegen de hond als correctie. Hij gaat er aan wennen dat er constant wat tegen hem aan gemopperd wordt, zonder verdere consequenties.
Het gaat er gewoon bij horen, hij stompt ervoor af.
Corrigeer als dat nodig is écht, anders gaat de hond steeds slordiger werken.
Dit komt vooral voor bij volgen naar de start, nog even door de zitfluit heenlopen, dummy laten vallen op de terugweg, onrust na het afgeven, dat soort dingen.
Zaken die bij veel honden in het begin voorkomen. Leer ze de correcte manier aan.

8) Geef geen commando als je er niet voor kan zorgen dat het uitgevoerd wordt.

9) Maak de laatste trainingen voor een wedstrijd niet te zwaar. Zorg dat de hond succes heeft en daardoor vertrouwen krijgt. Zorg wel voor een goede uitvoering van de oefening, weet dus wel goed waar je mee bezig bent. JN

top



* Links- en rechtsom draaien *

In de praktijk is het heel handig als u de hond naast u kunt laten draaien, zonder aan hem te hoeven zitten. Dit is een goede manier om dat aan te leren.
Voorwaarden zijn wel, dat:
- de hond een lijn aanneemt
- de hond steady is
- u een commando voor naar links / rechts gaan heeft. Even voor het gemak hier 'links' en 'rechts' genoemd. Zelf gebruik ik de Engelse commando's 'heel' voor links en 'here' voor rechts, maar ja, al mijn commando's zijn in het Engels.

We beginnen met 4 dummies en gooien die in een cirkel, steeds 90° van elkaar af en op een afstand van een meter of 10. (Een zgn. wagenwiel dus).
Let erop dat de hond de dummies goed ziet vallen.

De hond zit links van u. Het eerste apport is de dummy A op 90° rechts van u. Geef het commando 'rechts' en draai langzaam een kwartslag naar rechts. Probeer de hond al volgend mee te laten draaien. Gebruik hierbij alle mogelijke hulpen en probeer de hond zo dicht mogelijk bij u te houden. Ik geef bijv. een klopje tegen mijn been.
Als de hond in de richting zit van de dummy die u wilt laten halen, laat u de hond deze apporteren.

Is de dummy binnen, laat de hond dan weer naast u zitten in de richting van plek van A en gooi de dummy terug op oude plaats. Draai dan zoals bij dummy A naar rechts naar dummy B.
Herhaal dit een aantal keren, alléén naar deze ene kant, rechts!
Al snel zal de hond makkelijker met u meedraaien.

De volgende dag kunt u deze oefening herhalen, maar dan met het commando 'links' de andere kant op draaiend. Mijn extra hulp is nu een knip met de vingers, links van de hond.

Wees geduldig, de hond zal in het begin best wel eens in de war raken hiervan.
U bent de oefening nog aan het aanleren. Blijf de twee richtingen draaien apart oefenen, tot de hond het goed begrijpt en uitvoert.

Daarna is deze oefening eventueel uit te breiden tot één met 6 of meer dummies.
Ook kunt u de volgordes van apporteren veranderen, links- en rechtsom door elkaar heen. JN

top


* Verbeter markeren op 2 punten *

De ervaring leert dat de redenen dat een markeer niet goed lukt, meestal vallen in een van de volgende twee belangrijke categoriën.

De eerste categorie is een slechte techniek. Hieronder vallen : De tweede categorie is het onvermogen van de hond om goed om te gaan met factoren als Veelal wordt er op een vrij willekeurige manier geprobeerd deze problemen aan te pakken.
De hond wordt op allerlei proeven ingezet en al naar gelang de uitvoering, hierop gecorrigeerd. Wordt er in een groep getraind, dan wordt meer op het binnen krijgen van het apport gelet, en minder op een correcte start. Je past je dan makkelijk maar even aan aan je hond.
Of de manier waarop een hond omgaat met de dekking, wordt ondergeschikt aan het halen van het apport.

Zowel voor een jonge hond in de aanleerperiode, als voor een oudere hond met problemen met markeren, zal een meer systematische aanpak een beter resultaat geven.

Allereerst moet je je realiseren hoe belangrijk goede manieren bij de start zijn voor een hond bij het markeren. Ja, bij elke proef natuurlijk.
Het zou een ingesleten gewoonte moeten worden, meer dan iets wat elke keer moet worden afgedwongen.
Teveel zaken tegelijk aanpakken, dat gaat gegarandeerd niet werken.
Daarom, als je aan de techniek moet werken, moeten de proeven verder eenvoudig zijn.

Figuur 1 laat een eenvoudige, rechttoe rechtaan drievoudige markeer zien, uitgezet op een vlak terrein. Misschien een goed idee om dit een tijd lang elke week in de trainingsgroep uit te zetten?
Het enige doel moet nu zijn: werken aan de techniek. Deze aanpak geeft je de mogelijkheid meer aan de techniek te werken, dan aan het goed uitwerken van de markeer.

Je doel is nu een zo goed mogelijke uitvoering van de volgende elf punten:

  1. netjes volgen van de wachtplaats naar de inzetplek
  2. op één commando gaan zitten van de hond in de juiste richting
  3. opmerken van de werper
  4. elke opgooide dummy volgen door de lucht en bij neerkomen
  5. bij een meervoudig apport draaien in juiste richting op commando, of op schot
  6. geconcentreerd blijven zitten kijken naar het te halen apport
  7. niet inspringen, op commando meteen vertrekken, rechtstreeks naar valplaats
  8. direct oppakken van de dummy en terugkeren naar de voorjager en netjes afgeven
  9. gaan zitten in de juiste richting voor het volgende apport
  10. op dezelfde manier de andere dummies binnenhalen
  11. netjes volgen terug naar de wachtplaats.
Figuur 1
In het begin kan dit getraind worden met een enkelvoudig apport. Later, als dit er goed in zit, verdergaan met dubbele en nog later drievoudige apporten.
Gebruik bij jonge onervaren honden alle hulpmiddelen, als lijn, lichaamstaal om te helpen bij een goede uitvoering. Vergeet niet dat je eerst moet laten zien wat er verlangd wordt.
Zorg er echt voor dat je de apporten simpel houdt, en geen andere zaken zoals terrein de uitvoering laten beïnvloeden.
Iedere keer dat je met de hond een markeer doet, is het een mogelijkheid om te oefenen.
Het moet een ingesleten gewoonte worden. Laat het niet uit gemakzucht weer versloffen. Consistentie is belangrijk bij het vormen van goede gewoontes.
Jammergenoeg lijken slechte gewoontes sneller aan te leren dan goede... Dit kan al worden gedaan voordat je de drievoudige markeer perfect onder de knie hebt gekregen.
Werk gewoon met enkelvoudige apporten waarbij steeds één factor een rol speelt.
Bijvoorbeeld zijwind of een moeilijker terrein of verschillende dekkingen of door water moeten etc.
Hierbij natuurlijk wel de standaard voor de techniek hoog houden.
Let wel, als je hier nog steeds teveel op moet letten en corrigeren, dan is de hond nog niet toe aan het toevoegen van een verstorende factor bij de proef.
Een mooie manier om bij een meervoudige markeer een factor te trainen, is deze pas bij het laatste apport toe te voegen.
Dus eerst die rechttoe rechtaan markeer, voor het vertrouwen. En dan als laatste in die serie die moeilijke dekking etc. Probeer een systematische aanpak in het trainen van enkelvoudige tot meervoudige markeerapporten. Als eerste met de juiste techniek en later met het toevoegen van verstorende factoren. Voeg deze factoren toe zonder aan techniek in te boeten.
Voor je het weet heb je je hond zover dat hij een veel betere markeerder is geworden.

top



* Alleen trainen *

Hoe vaak komt het niet voor dat je maar tijd hebt voor een korte training. Of dat je zonder de luxe van een trainingsmaat of helper traint. Of dat je niet zozeer aan iets nieuws wilt werken, maar wel een goede onderhouds-training wilt doen. Wat mij betreft vaak zat.
Hier een procedure voor een simpele sessie met markeren, lijnen lopen, basis gehoorzaamheid en een gezonde portie beweging. Makkelijk aan te passen aan het niveau van de hond.

   Figuur2  
De tekening en uitleg zijn ingewikkelder dan het werkelijke uitvoeren ervan. Het komt neer op een aantal enkelvoudige markeers afgewisseld met lijnen lopen.
De markeerdummies worden op afstand van de hond opgegooid en van daaruit wordt ook het commando om te apporteren gegeven. Nadat de dummy binnen is gebracht, blijft de hond weer achter en kun je zelf naar de volgende positie lopen. Onderweg worden dummies achtergelaten waar later naar toe kan worden gelijnd.

In figuur 2 staat T1, T2 etc voor de trainer. De ononderbroken lijn de route die deze loopt.
H1, H2 etc de hond, de stippellijn de route van de hond.
M1, M2 etc de markeerdummies, B1, B2 etc de dummies waar naar toe wordt gelijnd.
  1. Laat de hond achter bij de start en loop naar de plek waar de eerste markeer wordt opgegooid, T2.
    Laat onderweg een dummy achter op een plek die goed te onthouden is.
    Wees er absoluut zeker van dat je weet waar de dummy ligt. Je gaat de hond vanuit een heel ander gezichtspunt sturen. Dus of naar iets specifieks toe, of bijvoorbeeld met behulp van een paaltje.
  2. Gooi op T2 de markeerdummy M1 en laat de hond deze ophalen.
  3. Laat de hond weer achter, loop naar T3 en gooi daar de volgende markeer op, M2.
  4. Als M2 binnen is, kan de hond naar B1 worden gelijnd.
  5. Laat de hond op T3 achter en ga naar T4, onderweg B2 en/of B3 achterlatend.
    Gooi markeer M3 op en laat deze apporteren.
  6. Nu is het ook een mooi moment om wat gehoorzaamheidsoefeningen te doen.
  7. Vervolg naar T5, gooi markeer M4 op en stuur de hond.
    Hierna kunnen B2 en/of B3 worden opgehaald.
Let op netjes werken en afwerken van de apporten.

top

Binnenkort meer tips. Kom nog eens terug.