Meer VUT-wedstrijd NLV 24-05-2008 Lunteren

Het gaat bij deze dag altijd om de grapjes en humor die aan de proeven is toegevoegd. Ook dit jaar is dat weer prima gelukt.
Voor de echte veteranen onder de deelnemers is meedoen een uitdaging, eentje die ze met veel plezier aangaan. Ook voor de voorjagers is het een leuk weerzien van collega-voorjagers die je vaak al in geen jaren meer zo en met deze hond in actie hebt gezien.
Resultaat: een super sfeer en glunderende grijze koppies.

Grijs koppie

Bij de puntentelling wordt rekening gehouden met de leeftijd van de deelnemers (alleen die van de honden). Voor elk jaar dat een hond ouder is dan 7 krijgt hij 3 bonuspunten boven op zijn totaal. Een hond van 12 jaar heeft zo bij de start al 15 bonuspunten op zak.

Thema dit jaar was: boer zoekt hond.

Proef 1: keurmeester Wim de Haas: Boer zoekt dummy.

Een grote pop, de boer dus (een overall gevuld met stro), zat op deelnemers te wachten in een tuinstoel. De dummy strak tussen de knieën geklemd.
De andere dummy lag achter een hekje, een sprongetje was hier echt noodzakelijk. De begripvolle helper die bij deze proef stond, had er geen moeite mee om bij "echte" oudjes, het deurtje aan de achterzijde open te zetten, zodat de grijze snuiten zo de dummy konden pakken!
Veel honden zagen het totaal niet zitten de dummy bij "de boer" weg te halen.

Proef 1

Proef 2: keurmeester Joop ter Voor: Boer zoekt kruiwagen.

De voorjager moest met zijn retriever een parcours afleggen, de kruiwagen voor zich uit duwend en de hond volgend aan de linkerkant.
De moeilijkheid was, dat tijdens het lopen aan de rechterzijde twee dummies werden opgeworpen. Eén in de dekking en de ander op het land. Weinig honden markeerden, de meeste voorjagers trouwens ook niet.

Proef 2

Proef 3: keurmeester Ada Schoenmaker: Boer zoekt wilde zwijnen.

Dat wilde zwijnen de provincie Gelderland teisteren, dat weet men allang. Maar vandaag stonden ze hier op de proef. De honden moesten tussen een moederzwijn en jong doorlopen – twee tuinbeelden – en in het bos een verloren zoek uitvoeren. Daarna een ver markeerapport tussen de dikke bossen varens.

Proef 3

Proef 4: keurmeesters Bab Meersman: Boer zoekt krokodillen.

Hoe ze er gekomen waren, weet niemand, maar ze waren er. Ruim tien grote groen en paarse (opblaas)krokodillen. Het zag er dreigend uit en hier en daar werd er geblaft en gegromd. Maar de meeste honden hadden toch meer moeite met het overzwemmen van de grote vijver.
Er was weer volop rekening gehouden met de oudjes: de oever van de vijver liep heel langzaam het water in. Aan de overzijde een verloren apport en bij terugkeer uit het water een markeerapport.
Deze proef was zeker dé grote trekpleister.

Proef 4
Proef 4

Proef 5: keurmeester André de Jong: Boer zoekt water

De voorjager werd een antiek juk met twee emmers omgehangen en begaf zich zo met losvolgende hond naar de keurmeester. De proef bestond verder uit het schuin overzwemmen van de vijver, voor vele best moeilijk en daarna bij terugkeer nog een markeerapport.

Proef 4

Met dank aan Henny M. Schoor voor de proefbeschrijvingen en Kees van den Born en Willem Schokker voor de foto's.