Impressie en proeven Nimrod 2006



  Catalogus Zo. Dat was qua weer wel wat anders dan vorig jaar. Harde wind, op het water kracht 5-6, flinke golven en het meeste 's ochtends plensende regen.
Het waren echt zware omstandigheden rondom het Zuidlaardermeer.

Vooral de eerste hond die op de zware waterproef A moest beginnen, heeft het hierdoor wel heel erg slecht getroffen.
De Golden retriever Game Quest Fast Floran, met voorjager Gerard Steenhuis, had die pech daar als eerste te moeten starten.

De proef: met een bootje naar een ponton midden in het water, een meter of 35 uit de kant. Apporten van meerkoet, een eendesleep en gans.
Totale tijd 15 minuten. De gans die als eerste moest worden geapporteerd, lag zeker op een afstand van een meter of 70 op rechts in het riet.
 
  Floran ging vol vertrouwen van het ponton af. Het bleek al gauw dat door de harde wind dirigeren nauwelijks mogelijk was. Hoe verder hij ging, hoe moeilijker het werd. En voorjagen met een bril in de regen helpt ook niet. En dan ook op de rechteroever graafmachines die aan het werk gaan en commando's onhoorbaar maken.
Na 13 minuten(!) kwam Floran toch bij de gans. Maar hij kwam niet terug.

Gerard en de keurmeesters besloten toen de proef af te breken en Gerard ging met het bootje op zoek naar Floran.
Hij werd uiteindelijk gevonden met de gans in zijn bek, tussen de werkende graafmachines, de weg kwijt en totaal in paniek. Hij herkende in eerste instantie zijn eigen voorjager niet eens meer. Ik wil er niet aan denken hoe dit ook had kunnen aflopen.

Het kan niet anders dan dat een hond die zo diep heeft moeten gaan, daar de rest van de dag de naweeën van heeft ondervonden.
Petje af voor een hond die na zoveel stress, nog steeds voor zijn voorjager verder wil gaan.

Wat bij het intrainen te doen bleek, was vandaag niet mogelijk. Overleg volgde met als resultaat dat de gans dichter bij de meerkoet kwam te liggen, waardoor de zwemafstanden korter werden. Later is ook de maximale tijd nog met een paar minuten extra aangepast.
Vooral de honden die in de eerste groep zaten op deze proef, hebben het extra zwaar gehad. Later op de dag nam de wind toch wat af.

Uiteindelijk bleek in deze proef niet de gans maar de meerkoet het grote struikelblok te zijn. Niet veel honden brachten die binnen.
Gerard had met Floran later op de dag nog een herkansing kunnen benutten op deze proef, maar daar is volkomen begrijpelijk geen gebruik van gemaakt.

Met proef B hadden de meeste honden minder moeite. De problemen kwamen pas weer bij proef C. Slechts 1 van de 16 honden kon de kraai vinden. Maar die had op de 3 proeven samen ook wat laten liggen. Dus op basis van alle apporten binnen met op elke proef minimaal 55 punten, kon er geen AA diploma worden uitgereikt. Uiteindelijk is bij het keurmeestersoverleg besloten de kraai niet echt mee te laten wegen. Op basis van bijzondere prestaties kregen de voorjagers van Ashley en Daantje toch het AA diploma.

Nog verdere bijzonderheden?
Twee van de deelnemers stonden daar met hun eerste hond! Bart Jaarsma met Mariska en Edo van der Post met Lara. Knap.
In vergelijking met vorig jaar waren de proeven een stuk slechter te volgen voor het publiek. Vooral de A en B proef, van C was wat meer te zien. Jammer.
Er waren ook niet al te veel stands, de opzet was wel heel sober. Op die manier was het voor velen wel een goedkope dag, afgezien van de benzinekosten dan.
En Anke Bogaerts presenteerde op deze Nimrod haar boek: "De drie karakters". Zoals op de voorkant staat: een boek over de verschillen in de training van een gevoelshond, een actiehond, een ogenhond.

Voor mij persoonlijk geldt, dat ik de Nimrod van vorig jaar een stuk fijner vond. Er staan elk jaar 16 tophonden, geselecteerd in een zware competitie met in totaal zo'n 5000 deelnemers. De Nimrod is daar de finale van.
Ik zie dan graag mooi hondenwerk, op eerlijke proeven, die er ook op gericht zijn mooi werk te laten zien.
Een paar honden die alles binnen halen, dat is toch niet te veel gevraagd?
De beste honden steken er evengoed wel bovenuit.
Het kan toch niet zo zijn dat een Nimrod met meerdere AA-diploma's meteen garantie is dat de volgende veel zwaarder is? Dat zou betekenen dat er volgend jaar weer een komt die voor meer honden goed te doen is?? We wachten af.
 

Proef A

  Keurmeesters: Bap Meerssman en Jan Neggers.

U bent met uw hond uitgenodigd voor het apporteerwerk bij een waterwildjacht. Er is een gans geschoten. Deze viel in het riet tegen de dijk aan de overzijde van het water. U krijgt de opdracht de gans te laten apporteren.
Als uw hond met de gans op de terugweg is, wordt achter u vanuit een boot een eend geschoren. De eend komt in het water terecht. Direct daarna wordt rechtsachter u een meerkoet geschoten. Die valt in het riet. De eend is slecht geraakt en blijkt een duiker te zijn. Vastgesteld wordt dat de duikende eend in de richting van de landtong gaat.
Uiteraard dienen na het binnenbrengen van de gans, de eend en de meerkoet te worden geapporteerd.
     
  tekening proef A (Click op de tekening voor een vergroting hiervan.
Keer terug met de back toets
)

Proef B

  Keurmeesters: Jaap Lucas, Joep Rooijakkers en Jan Tiecken.

U bent voor deze dag door een jachtgezelschap als picker-up uitgenodigd. Men heeft echter uw komst niet afgewacht.
Er is al een fazant geschoten. Het bleek een loper te zijn. De fazant viel ongeveer 100 meter voor u, net over het verharde pad en voor de dekking.
Terwijl u van de jagermeester de opdracht krijgt de fazant te laten apporteren, wordt in de dekking tegenover u geschoten. U kunt zien, dat rechts van u een eend naar beneden gaat. De eend valt op de scheiding van riet en water.
Nadat u uw hond op de fazant heeft ingezet, wordt in de dekking tegenover u nogmaals geschoten. Aan u wordt meegedeeld dat op dit schot een konijn over de bol is gegaan.
Aan u en uw hond de taak om al het wild binnen te halen.
 
     
  tekening proef B (Click op de tekening voor een vergroting hiervan.
Keer terug met de back toets
)

Proef C

  Keurmeesters: Jos Stevens en Joop Oosting.

U bent voor het apporteerwerk met uw hond te gast op een boerenjacht. U neemt plaats in de jachthut. Uw hond blijft buiten de hut.
Een drijfjachtje wordt ingezet op zo'n 150 meter voor de jachthut. Direct wordt al een duif geschoten. Deze valt kickdood in het hoge gras achter het riet.
Door een postgeweer dat ongeveer 100 meter rechts voor u tegen de dekking staat opgesteld, wordt geschoten. U heeft dat niet kunnen waarnemen. U krijgt de mededeling, dat hij vlak voor het slootje dat langs de dekking loopt, een haas ziek heeft geschoten. Het haas ging over het slootje en verdween in de dekking.
In de vorige drift is er een kraai geschoren. Deze is achteraan in het perceel in de dekking gevallen. Het is aan u en uw hond dat duif, haas en kraai binnenkomen.
 
     
  tekening proef C (Click op de tekening voor een vergroting hiervan.
Keer terug met de back toets
)